DJI_0008

How to drone – 6 tips voor beginners

Toolschool’s Maike is met een drone aan de slag gegaan. Voor FontysLive maakte ze een opname van de Spoorzone in Tilburg waar eind juni Festival Mundial plaatsvindt. Lees hier aan de hand van haar ervaringen 6 tips voor beginnende dronepiloten.

Goed materiaal is het halve werk. En dat goede materiaal is bijvoorbeeld de DJI Phantom 3. De drone heeft een camera waarmee je 4k beeld op kunt nemen. Oftewel haarscherp. Doordat de drone zo geavanceerd is, is hij vrij makkelijk in gebruik. Zo remt hij automatisch af tijdens het landen en kan hij zelf terugvliegen naar het vetrekpunt.

 

dji-phantom-3-professional-ready-to-fly-quadcopter-open-box-2375-pOm de Phantom te kunnen besturen moet je de app van DJI downloaden. Je telefoon kan in de afstandbediening en dient als beeldscherm. Zodra je met een kabel de telefoon aan de afstandbediening vastmaakt, herkent de app om welk type drone het gaat. Helemaal handig: de drone heeft een standaard opstijgprocedure. Door over het beeldscherm te swipen stijgt de drone automatisch op tot een hoogte van 1,20 meter en daar blijft hij dan hangen.

Tot zover de introductie van de drone, door naar de tips.

 

1. Oefenen

Voor je echt gaat filmen en vliegen, is het handig om een paar keer te oefenen. Dit doe je het beste op grote open vlaktes. Hier heb je alle ruimte om de drone onder controle te krijgen voordat je tussen en over gebouwen gaat manoeuvreren.

2. Download Hoveriphone-big

Een must voor iedere dronepiloot: Hover. De app werkt op GPS en laat zien of de weersomstandigheden het toe laten om te gaan vliegen. Hij voorspelt neerslag, luchtvochtigheid en geeft windsnelheden aan. Bovenin het scherm staat ‘Ready to fly‘ als de weersomstandigheden goed zijn. De Phantom kan best wat wind hebben, maar pas op met goedkopere en lichtere drones. Een te harde wind kan mooie steady shots verstoren. Hover geeft ook aan als je in een no-flyzone zit, in de buurt van een vliegveld bijvoorbeeld.

3. Check de regels

Natuurlijk mag je niet overal je drone op laten stijgen en beelden gaan schieten. Rijksoverheid heeft regels voor particulier en bedrijfsmatig gebruik. Gebruik voor een journalistiek doeleinde valt onder dat tweede en dat brengt best wat regels met zich mee. Sinds vorig jaar is het zelfs verplicht een brevet te hebben. Daarnaast moet je natuurlijk ook de privacywetgeving naleven. Om problemen te voorkomen is het handig om vooraf contact op te nemen met de gemeente. Dan heb je gelijk een mail op zak met (als het goed is) goedkeuring om te gaan filmen met een drone, voor het geval je aangesproken wordt.

4. Neem iemand mee

Zeker de eerste (paar) keer is het handig om extra ogen mee te nemen. Laat diegene de drone zelf in de gaten houden. Zo kun jij je ogen op het beeldscherm houden en je druk maken over wat je in beeld brengt en hoef je niet bang te zijn ondertussen tegen een boom aan te vliegen. Zorg er wel voor dat jullie niet in het beeld staan.

5. Beweeg langzaam

Je kunt de mooiste beelden maken door de drone en camera rustig te laten bewegen. Wees voorzichtig met het bewegen van de camera tijdens het maken van een shot als je ook de drone al laat bewegen. Dit kan alleen als je een vloeiende beweging maakt, anders is het heel storend voor de kijker en heb je eigenlijk een onbruikbaar shot. Ook al twijfel je of de camera wel goed staat, pas de positie niet abrupt aan tijdens het opnemen. Het mooie van een drone is dat je vloeiende beelden kunt opnemen, doe dat dan ook.

Nog 5 tips voor het maken van mooie drone-shots

6. Maak een plan

Voordat je heel enthousiast gaat rondvliegen is het handig om na te denken over wat en hoe je iets in beeld wil hebben. De batterijen van drones zijn beperkt en het levert je waarschijnlijk betere beelden op.

Het resultaat

Dan het resultaat van de vlucht over de Spoorzone in Tilburg. 25 en 26 juni vindt daar Festival Mundial plaats en tijdens het festival vliegen is geen optie. Vliegen boven groepen mensen is verboden, maar een voorproefje maken van het nu nog lege terrein kan natuurlijk wel. Bekijk onderstaand de video.

“Nu nog leeg, straks vol met festivalgangers. Ook zonder Festival Mundial is de Spoorzone in Tilburg een plaatje. Reden voor FontysLive om de drone op te laten stijgen.”

Zet de video op 2160p (4k) om het in zo hoog mogelijke kwaliteit te bekijken.

Say Something