schermafbeelding-2016-10-10-om-13-45-30

Trump vs. Clinton: de beste graphics, video’s en overzichten ? ??

Wij wreven vanmorgen het zand uit onze ogen want het tweede debat tussen Trump en Clinton vond vannacht plaats. En wat voor ’n debat…We komen veel moois tegen over presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en maken daarom dit overzicht.

Van het afgelopen debat komen we voornamelijk video’s tegen (van Trump die Clinton achterna loopt, van de kandidaten die elkaar geen hand geven, van Trump die de moderator onderbreekt). Maar er is meer moois: deze producties moet je echt even bekijken.

Nog even over vannacht

The New York Times vatte het debat samen in 3:42 minuten

De wekker niet gezet om het debat te kijken of er gewoon doorheen geslapen? Geen probleem. The New York Times heeft een video van 3:42 minuten voor je, met alle hoogte- en dieptepunten uit het debat.

 

Maar het kan korter. De Washington Post maakte een compilatie van 3:03 minuten

Lunchpauze bijna over? Of mag de video wat jou betreft nog korter? Kijk dan die van de Washington Post. In drie minuten en drie seconden ben je bijgepraat.

 

 Liveblog van FiveThirtyEight: duiding en graphics

Liveblogs zijn dé manier om een debat goed te volgen. Zelfs in Nederland kennen we het slow liveblog van NRC over dit onderwerpdat continu geüpdatet wordt. Het liveblog van FiveThirthyEight vinden we de moeite waard omdat er vrijwel meteen duiding wordt toegevoegd én omdat de graphic over interrupties mega duidelijk is. Check ‘m hieronder.

 

 debate-interruptions-2

Visualisaties, polls en een quizje

Hoe vaak beantwoorden Trump en Clinton de gestelde vragen? Vox visualiseerde het

Spoiler: niet zo vaak. De visualisaties die erbij zitten benadrukken dat nog eens extra. En wil je nu echt weten wat Hillary Clinton antwoordde op een vraag, dan klik je erop en krijg je de hele tekst.

Welke vraag hoort bij welk antwoord? Doe de quiz van The New York Times

“This country is in big trouble. We don’t win anymore. We lose to China. We lose to Mexico both in trade and at the border. We lose to everybody. And frankly, what I say, and oftentimes it’s fun, it’s kidding. We have a good time. What I say is what I say.”  

 

Werd Donald Trump bevraagd over het grootste probleem in Amerika, zijn aanvallen jegens vrouwen of waarom hij denkt dat de VS niet meer wint? Leuke game die inzicht geeft in hoe veel bla bla er in een antwoord zit.

De dagelijks geüpdate polls door de LA Times

Polls, polls en nog meer polls. Wij krijgen er geen genoeg van en de Amerikanen duidelijk ook niet. De Los Angeles Times update deze pagina dagelijks om ons op de hoogte te houden. Een fijn overzicht van hoe de stemmen op dit moment verdeeld zijn.

schermafbeelding-2016-10-10-om-14-03-02

En wat de LA Times kan, kan FiveThirtyEight ook..

Zie hier hun overzichtspagina vol met polls, scenario’s en voorspellingen. Als we dit moeten geloven is de kans 81.5 procent dat Clinton de verkiezingen wint.

USA Today laat gevolgen van verschillende scenario’s zien

Wat als Bernie Bros (blanke mannelijke aanhangers van Bernie Sanders die via social media Hillary Clinton-aanhangers trollen) Clinton zouden supporten? Dat en nog meer scenario’s werkte USA Today uit, gevolgd door wie er in dat geval de verkiezingen zou winnen.

Dossierpaginaporno: The Atlantic maakte een prachtig overzicht met alle stukken

Het gevoel dat je door alle bomen het bos niet meer ziet? Let’s shake hands. Wij vonden ‘het bos’ terug op de dossierpagina van The Atlantic, waar alles bij elkaar komt.

Say Something